Je huidige team en de toekomstige medewerkers zullen je dankbaar zijn.
Nienke van Dijk, Auteur

Hoe krijg je inzicht in wat je kan verbeteren?

Een exitgesprek is een uitgelezen kans om te leren wat je bedrijf beter zou kunnen doen. Medewerkers die al hebben opgezegd zijn vaak eerder open en eerlijk, omdat er minder op het spel staat. De volgende vragen gaan verder dan de standaard “wat vond je niet leuk aan je werk” en je komt daarmee echt tot de kern van wat je beter kunt doen voor je team.

7 vragen voor het exit interview

  • Waarom ben je op zoek gegaan naar een nieuwe baan?
    Er is vaak één specifieke reden dat een werknemer motiveerde om op zoek te gaan naar een nieuwe werkplek. Stimuleer eerlijkheid in dit antwoord, want de reden is vaak een meningsverschil of verschil van inzicht met het management. Of het nu structurele onderbezetting was, beperkte opleidingsmogelijkheden of een beleid dat niet aansloot, de antwoorden laten zien hoe een volgende vacature voorkomen kan worden.

  • Vond je dat je voldoende werd erkend voor je prestaties?
    Erkenning is niet de enige belangrijke factor, maar wel een hele belangrijke voor een medewerker om zich gewaardeerd te voelen. Als een werknemer met ‘nee’ antwoordt, vraag dan in welke situaties de erkenning uitbleef en hij/ zij het prettig had gevonden om die erkenning te krijgen.
  • Was je voldoende getraind/ ingewerkt voor je rol?
    Een groot aantal werknemers noemt “onvoldoende opleiding” als reden om een werkplek te verlaten. Er kunnen dingen ontbreken in het onboardingsproces die je niet eerder zijn opgevallen. Ontdek hoe de inwerkperiode kan worden verbeterd zodat toekomstige medewerkers beter zijn voorbereid.
  • Vond je het prettig om met je leidinggevende te praten?
    Als er een probleem is met de leidinggevende, kan een medewerker zich alleen of gefrustreerd voelen en niet in staat zijn om het probleem op te lossen. In sommige gevallen is het beter om het dienstverband te stoppen, maar wellicht had het voorkomen kunnen worden. Een leidinggevende heeft een grote invloed op de werksfeer en het werkplezier. Weggaan bij een bedrijf vanwege hun leidinggevende is een veel genoemde reden door medewerkers. Als dit een vaak aangegeven reden is, dan is dit een signaal dat je niet moet negeren.
beëindigen dienstverband

Bedank de medewerker die weggaat altijd voor zijn/ haar inzet en de openheid van het gesprek, ongeacht de reden dat iemand weg gaat.

Nienke van Dijk
  • Waren je werkdoelen en -opdrachten redelijk en goed gecommuniceerd?
    Stel vast of medewerkers het gevoel hebben dat hun werkdoelen duidelijk en redelijk zijn, zodat je indien nodig kunt bijsturen. Onduidelijkheid leidt niet tot gelukkige of tevreden medewerkers. Wat ook een veelgenoemde reden is dat de verwachtingen niet goed werden gecommuniceerd. Dit zorgt voor onzekerheid en ontevredenheid.
  • Wat zou je kunnen doen besluiten om te blijven?
    Hoewel je wellicht niet in staat bent om elke medewerker te spreken en te overtuigen om te blijven. En je je ook moet afvragen of dat wijs is, kan deze vraag je wel een idee geven van wat er verbeterd kan worden. Als de medewerker vertrekt om zijn/ haar carrière in een geheel andere bedrijfstak of andere functie voort te zetten, zijn de antwoorden misschien niet volledig van toepassing, maar ze kunnen nog steeds inzicht geven. Als de antwoorden helemaal niet zo ver uiteen liggen van de nabije toekomst, kun je ze misschien in een later stadium terugvragen.
  • Vond je dat de bedrijfscultuur bij jou paste?
    Bedrijfscultuur is enorm belangrijk voor het dagelijkse leven van medewerkers, maar moeilijk te veranderen of soms te benoemen. Het kan nog ongrijpbaarder zijn voor leidinggevenden, omdat werknemers hun gedrag kunnen veranderen wanneer zij kijken. Een medewerker die weggaat, is de perfecte persoon om je een kijkje te geven in de ware cultuur die zich mogelijk verbergt.

Heb je behoefte aan ondersteuning of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem contact op met Nienke voor meer informatie op 06-46344445 of stuur een email naar info@hr-dienst.nl

Deel dit artikel, kies je platform!

Kennismaken?

Stuur een bericht naar info@hr-dienst.nl ter attentie van Nienke en binnenkort komt ze op de koffie om de mogelijkheden te bespreken.

Let’s Talk