Het aannemen van je eerste medewerker is spannend & leuk tegelijk. Laat je adviseren over wat je moet regelen, dan weet je zeker dat je niet voor (financiële) verrassingen komt te staan.

Nienke van Dijk, Auteur

Wat komt er allemaal kijken bij het aannemen van je eerste medewerker?

Je onderneming draait goed en het is tijd om je eerste medewerker aan te nemen. Nogal een beslissing en verantwoordelijkheid en niet te vergeten een bijzonder moment. Er is lef en moed voor nodig. Ja, dat hoort bij ondernemerschap en om te groeien kun je niet alles zelf blijven doen. Hoe dan ook, het is een grote stap. Maar wat moet je nu allemaal regelen als je je eerste medewerker gaat aannemen?

Wat moet je regelen?

Als ondernemer moet je dingen als werkgever regelen voordat je je eerste medewerker kunt aannemen en verlonen. En er zijn dingen die betrekking hebben op de medewerker die je moet verzorgen. Allereerst wat jij bedrijfsmatig moet regelen.

Bedrijfsmatig

 • Aanmelden als werkgever bij de belastingdienst. Je ontvangt dan van de belastingdienst een loonheffingennummer. Deze heb je nodig om aangifte te doen van de loonheffingen. Daarnaast ontvang je ook een brief over de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk). Je bent verplicht om premies aan het UWV af te dragen inzake Wet Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) en de Ziektewet (ZW).

 • Verzekeringen afsluiten of het updaten van verzekeringen. Je aansprakelijkheidsverzekering en bedrijfsschadeverzekering moeten waarschijnlijk geupdate worden nu je personeel in dienst krijgt. Daarnaast is een zakelijk ongevallenverzekering aan te raden. Je kunt nadenken om een ziekteverzuimverzekering af te sluiten.

 • Checken of er een CAO van toepassing is in jouw branche. Als de CAO algemeen bindend is verklaard voor de gehele branche dan heb jij je te houden aan de voorwaarden zoals ze in de CAO zijn vastgelegd. Hier vind je de lijst.

 • Nadenken welke arbeidsvoorwaarden je je werknemer(s) wilt bieden. Betaal je wel of geen reiskostenvergoeding? Bied je wel of geen pensioenregeling aan? Als er overgewerkt moet worden hoeveel betaal je dan extra?

 • Een basiscontract afsluiten bij een arbodienstverlener. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Je zult ook over een Risico-inventarisatie & Evaluatie (RI&E) moeten beschikken. Je brengt de eventuele risico’s op de werkvloer in kaart en wat je er aan gedaan hebt om je personeel te beschermen.

 • Een partij zoeken die je kan helpen met het verlonen van de medewerker. Wellicht je boekhouder of bijvoorbeeld een payroll-bedrijf.

beëindigen dienstverband

Het aannemen is leuk en daar horen goede afspraken bij, op papier. Zodat als de wegen scheiden, en dat gaat vroeg of laat gebeuren, de afspraken duidelijk zijn.

Nienke van Dijk

Met betrekking tot de werknemer

 • Arbeidsvoorwaarden
  Welke primaire arbeidsvoorwaarden spreek je af? Salaris en vakantietoeslag zijn primaire arbeidsvoorwaarden. Via websites als Loonwijzer en Glassdoor kun je een idee krijgen wat een marktconform salaris is. Zijn er naast de bedrijfsbrede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals reiskostenvergoeding en pensioen nog functie-specifieke arbeidsvoorwaarden, zoals een mobiele telefoon(-vergoeding)?

 • Arbeidsovereenkomst
  De afspraken die je met een medewerker maakt leg je vast in een arbeidsovereenkomst. Je spreekt af of het dienstverband en daarmee de arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd wordt aangegaan. Meest logische is een dienstverband voor bepaalde tijd, omdat je nog geen idee hebt hoe de toekomst eruit ziet al gaat het je nu voor de wind.

  Voor hoeveel uur heb je iemand nodig? Meteen fulltime of een paar uur in de week? Als je daar over twijfelt kun je ook kijken naar een nuluren-contract of min/max-contracten.

Heb je behoefte aan sjabloon arbeidsovereenkomst? Deze kan HR-dienst.nl voor je verzorgen tegen een vergoeding van € 40,- exclusief btw. Interesse? Stuur een email naar info@hr-dienst.nl  of bel Nienke 06-46344445.

Aannemen van je eerste medewerker is een mooi moment en komt veel bij kijken. Heb je hulp nodig bij het opstellen van een vacaturetekst of een arbeidsovereenkomst? Of heb je andere vragen omtrent het aannemen van personeel? Neem dan contact op met Nienke van HR-dienst.nl via info@hr-dienst.nl  of bel haar op 06-46344445.  Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of behoefte aan meer informatie? Neem ook dan contact op met Nienke.

Deel dit artikel, kies je platform!

Vragen?

Vragen naar aanleiding van het artikel of een andere vraag? Stuur een bericht naar info@hr-dienst.nl ter attentie van Nienke of bel haar op 06-46344445 voor het maken van een afspraak.

Let’s Talk