Wees duidelijk over de reden waarom je medewerkers vraagt om weer op kantoor te komen werken. Gaat het om individuen die niet kunnen omgaan met de verantwoordelijkheid van thuiswerken? Spreek de individu er op aan en niet de groep.
Is hybride werken het nieuwe werken?
Werkomgevingen worden momenteel met grote inspanning aangepast voor werken op anderhalve meter afstand. De komende tijd zal ‘hybride’ werken veelal het nieuwe normaal worden: gedeeltelijk thuis en op kantoor. Waarbij waarschijnlijk je meer thuis aan het werk bent, dan op kantoor. Grote bedrijven zijn nog terughoudend, maar veel MKB-ers starten werken op kantoor langzaamaan weer op.
Behoefte van medewerkers
Nationaal werkgeversonderzoek uitgevoerd door Motivaction en PROOF heeft uitgewezen dat 47% van de medewerkers weer meerdere keren per week naar kantoor wil zodra het kan. Toch wil ook de meerderheid ook na corona vaker thuiswerken en tijd flexibeler indelen.
Als reden om weer op kantoor te werken geven medewerkers aan dat ze hun collega’s weer willen zien, dat ze hun werk beter kunnen doen en dat ze weer even in een andere omgeving willen zijn.
Thuiswerken
Dat 39% aangeeft productiever te zijn tegenover 22% die juist aangeeft minder productief te zijn geeft maar aan dat het heel persoonlijk is hoe het thuiswerken wordt ervaren. Het ligt natuurlijk ook aan welke werkzaamheden tot je takenpakket behoren en hoe je thuissituatie is. De vergaderdiscipline is over het algemeen hoger bij een digitaal overleg. Maar een brainstormsessie over een complex onderwerp komt over het algemeen minder goed uit de verf in een digitale setting. Onder de 25 t/m 34 jarigen geeft maar liefst 61% aan dat ze geen plek hebben waar ze goed kunnen werken.
In dit artikel lees je alles wat je moet weten in tijden van corona.
Facetime is belangrijk
Het is populair om te klagen over muffe kantoren en hoe je niet echt productief kunt zijn, maar de realiteit is dat een aangenaam kantoor gevuld met een enthousiast team een positieve bijdrage levert. Een team dat samen is zorgt voor momentum en energie, kan een positieve sociale sfeer scheppen en de communicatie enorm verbeteren. Door je team onder één dak samen te brengen, zelfs al is het voor een relatief korte tijd, kan het de productiviteit van je bedrijf aanzienlijk verhogen.
Vergeet ook het socializen niet. De informele gesprekken bij de koffieautomaat. Deze momenten zijn goed voor het connecten met elkaar, het uitwisselen van ideeën en het verlaagt de drempel om iemand (digitaal) te benaderen als je iemand even in de ogen hebt gekeken.
Weet jij van jouw team waar ze behoefte aan hebben? Vraag het ze en pas je beleid waar je kan er op aan. Kan iets niet? Leg uit waarom iets niet kan. Communicatie is key!
Psychologie van veilig leven en werken
Op het moment van schrijven (juni 2020) is de bewegingsvrijheid verruimt ten opzichte van de periode ervoor. Basisscholen zijn weer open en winkelstraten en parken worden voller. De dienstregeling van de NS is nagenoeg weer normaal. Toch is ook nog steeds gevraagd om zoveel mogelijk vanuit huis te werken tot 1 september aanstaande. ‘Blijf thuis’ is veranderd naar ‘vermijd drukte’.
Je merkt dat de term drukte door iedereen anders wordt opgevat. Een extravert persoon heeft een andere definitie van drukte dan een introvert persoon. Daarnaast hebben we als mens de neiging om risico’s te onderschatten en ons eigen kunnen te overschatten.
Heb je behoefte aan advies over hoe met een specifieke situatie om te gaan of te handelen in het geval een disfunctionerende medewerker? Stuur een email naar info@hr-dienst.nl of bel Nienke 06-46344445.
Wat is belangrijk om aandacht aan te besteden?
Mensen verschillen in hoe zij omgaan met situaties. Dit geldt ook in het omgaan met protocollen en regels. Dit is namelijk ook afhankelijk van in welke situatie iemand zit. Een ondernemer die het financieel moeilijk heeft kijkt anders naar wat er nodig is, dan een ondernemer die juist floreert in deze tijd. Een medewerker die nog thuis woont met astmatische ouders kijkt anders naar veiligheid, dan iemand die alleen woont en zich gezond voelt.
Het creëren van een veilige werkomgeving is nodig wanneer je vraagt aan medewerkers om weer op kantoor te komen werken. Belangrijke punten om aandacht aan te besteden zijn:
Gedeelde perceptie van risico’s: zie je dezelfde risico’s?
Vertrouwen in de openheid van communicatie; geen verborgen agenda’s.
Vertrouwen in de effectiviteit van interventies.
De balans tussen economie en gezondheid en de soms tegenstrijdige belangen vraagt een hoop van jou als ondernemer en van de verantwoordelijkheid van je medewerkers. Neem eerdergenoemde punten mee in je communicatie, je acties en je leiderschap.
Ga het gesprek aan met de medewerker die aangeeft zich niet prettig te voelen bij de versoepelde maatregelen of het werken op kantoor. Je mag je medewerkers vragen om weer op kantoor te werken, dit mag niet worden geweigerd. Om dit als hard argument te gebruiken werkt vaak averechts, een medewerker voelt zich niet gehoord. Stel vragen en luister. Je zult zien dat er meestal een gegronde reden schuilgaat van onveiligheid. Met begrip en wellicht kleine aanpassingen kom je samen tot een oplossing.
Heb je vragen over dit onderwerp of heb je een specifieke situatie die je wilt bespreken? Neem dan contact op met Nienke van HR-dienst.nl via info@hr-dienst.nl of bel haar op 06-46344445. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of behoefte aan meer informatie? Neem ook dan contact op met Nienke.
Contact