Veel leiders laten een enorme kans liggen door te denken dat zij de antwoorden moeten hebben, maak gebruik van de kennis en kunde van je team. Leidinggeven is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Nienke van Dijk, Auteur

Leidinggeven is een gezamenlijke verantwoordelijkheid

Vele kenniswerkers werken nu een jaar op verzoek vanuit huis. Dit brengt op meerdere vlakken nieuwe situaties met zich mee. Zo ook voor leidinggevenden. Hoe geef je leiding aan een team dat je alleen online ziet? En hoe doe je een persoonlijk beoordelingsgesprek met iemand die je nauwelijks hebt gezien? De autonomie van een medewerker vraagt om een andere manier van leidinggeven. Je kunt je zelfs afvragen op de functie leidinggevende nog wel bestaat of dat het meer een rol is.

In dit artikel waarom leidinggeven een gezamenlijke verantwoordelijkheid is en wat de huidige (thuis)werkende medewerker nodig heeft.

Zelf-leiderschap & eigenaarschap

Het is duidelijk geworden dat thuiswerken wat anders vraagt van mensen dan in een kantoorsituatie. Maar wat dan precies? Een belangrijke competentie die benodigd is, is eigenaarschap. Zowel bij de leidinggevende als bij de medewerker. Het was altijd al een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de organisatie- en teamdoelstellingen te bewerkstelligen, maar in deze tijd wordt er veel meer eigenaarschap verwacht.

Ook vraagt het een hoge mate van zelf-leiderschap. De mate van professionaliteit en autonomie neemt toe en dat is ook een groei in verantwoordelijkheid voor medewerkers. Niet iedere medewerker en leidinggevende vindt dit even prettig en moet wennen aan deze nieuwe werkwijze. Door het thuiswerken is het proces in een snelkookpan terecht gekomen en is het noodzaak om hier mee te experimenteren en te zoeken naar een nieuwe werkwijze.

Het output-gericht sturen is bij veel bedrijven nu echt doorgedrongen. Waar het bij veel bedrijven wel een woord was wat werd gebruikt, werd er toch vooral input gestuurd. Op aanwezigheid in plaats van welke waarde iemand toevoegt.

Recruitment

De mate van het adaptieve vermogen van mensen is een belangrijke graadmeter of iemand gedijt bij een (snel-)veranderende omgeving. Ook de mate van flexibiliteit en leervermogen zijn belangrijke indicatoren. De afgelopen jaren was dit al een opkomende trend die nu alleen nog maar is versterkt. Het is belangrijk om hier op in te spelen door hier ook rekening mee te houden bij het werven van nieuwe collega’s. Als je aan mensen vraagt of ze verandering leuk vinden dan zeggen ze ja, maar het eerlijke antwoord is vaak nee. Verandering vraagt namelijk ook veel energie. Op zoek naar nieuwe routines, onzekerheid en niet alles gaat in één keer goed.

Lees in dit artikel hoe je zorgt voor het mentale welzijn van je medewerkers.

beëindigen dienstverband

Vraag jij weleens aan je medewerkers ‘hoe kan ik je helpen?’. Een simpele én krachtige vraag, het nodigt uit om de medewerker eigenaarschap te nemen en zelf na te denken. Probeer het eens! En geef niet op als een medewerker het niet weet, die moet ook wennen aan dat jij deze vraag stelt.

Nienke van Dijk

Continu feedback & coaching

In een tijd dat iedereen continu met elkaar samenwerkt en waar verandering eerder regelmaat dan uitzondering is vraagt dat ook om andere begeleiding. De behoefte aan feedback is groot en ook aan coaching, maar niet altijd per se van je leidinggevende. Vaak kan een collega waarmee je veel samenwerkt veel waardevollere feedback geven. Het is aan teamlead om de randvoorwaarden te creëren , faciliteren en organiseren  waarin iedereen goed kan functioneren. Dit kan natuurlijk met behulp van een HR professional, zoals HR-dienst.nl

Lees in dit artikel wat te doen als je de verkeerde kandidaat hebt aangenomen.

Verbinden

Een belangrijke factor in het geheel is verbinding. Veel leidinggevenden zorgen onbedoeld voor een demotiverende werkomgeving.

Het vraagt om sociaal-emotionele kwaliteiten om goed te kunnen verbinden en dat is niet een  standaard kwaliteit voor een leidinggevende. Althans, dat is niet het eerste wat naar boven komt. We denken eerder aan bijvoorbeeld daadkracht en iemand die beslissingen durft te nemen. Het één sluit het ander niet uit. De menselijke benadering met ruimte voor nuancering en persoonlijke aandacht en waardering, dat is wat er nodig is. Ga jij echt het gesprek aan met je teamlid en luister je naar wat degene zegt? Of zit jij in een meeting om je eigen agenda af te werken?

Heb je behoefte om een HR expert te raadplegen bij moeilijke situatie of zou je je HR zaken graag willen professionaliseren? Stuur een email naar info@hr-dienst.nl of bel Nienke 06-46344445 voor een gedegen advies.

Dienend leiderschap

Hoe kan ik je helpen? Dat is een vraag die meer mag worden gesteld aan elkaar. Je doet het samen. Een organisatie bestaat uit meerdere mensen die gezamenlijk aan hetzelfde doel werken, anders is het geen organisatie. Heb jij een leiderschapsrol? Of het nu in functie of in een rol is, pak eigenaarschap en vraag is wat vaker aan iemand anders hoe je degene kan helpen. Daar wordt samenwerken een stuk leuker en beter van.

In een snelveranderende wereld heb je geen leiders nodig met álle antwoorden, dat is zelfs onrealistisch om van ze te verlangen. Deze tijd vraagt zelf-leiderschap en samenwerking. Het is veel meer een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Hoe kun jij als leidinggevende je team faciliteren? Hoe stel je je op? Nodig je team uit om eigenaarschap te nemen, vraag wat ze nodig hebben en laat hen floreren, dat maakt jou een sterkere leider.

Heb je vragen over dit onderwerp of heb je een specifieke situatie die je wilt bespreken? Neem dan contact op met Nienke van HR-dienst.nl via info@hr-dienst.nl  of bel haar op 06-46344445.

Deel dit artikel, kies je platform!

Vragen?

Vragen naar aanleiding van het artikel of een andere vraag? Stuur een bericht naar info@hr-dienst.nl ter attentie van Nienke of bel haar op 06-46344445 voor het maken van een afspraak.

Let’s Talk