Omdat het niet zichtbaar is, wil niet zeggen dat het goed gaat. Zorg dat je aandacht besteedt aan het mentale welzijn van je medewerkers.
Het mentale welzijn van je teamleden
Ieder mens is uniek. Net als dat we op dit moment in een unieke situatie omgeven. We zitten in een tweede semi-lockdown periode vanwege de genomen overheidsmaatregelen in verband met Covid-19. Een zeer besmettelijk virus dat een hoge druk legt op de gezondheidszorg, maar ook op het mentale welzijn van ieder individu. Binnen organisaties zijn de richtlijnen weer aangescherpt ten opzichte van de zomermaanden waar het allemaal iets losser was. Bedrijven openen (deels) hun deuren weer en deze worden nu weer gesloten en thuiswerken is het devies. Verandering heeft weerslag op ieder mens, al gaat de een er wat makkelijker mee om dan de ander. Wat zijn de mentale aspecten om rekening mee te houden voor jou als werkgever? In dit artikel tips om rekening mee te houden en te zorgen dat je aandacht besteed aan het mentale welzijn van je medewerkers.
Bespreek wat je verwacht
Wat verwacht jij van je medewerkers? Hetzelfde als op kantoor? Maar wat houdt dit in? De scheidslijn tussen werk en privé vervaagt. Geen reistijd meer betekent ook geen tijd om af te schakelen. Hoe houd jij je medewerkers in de gaten? Werken ze meer?
Ga in gesprek met je teamleden. Waar hebben zij behoefte aan? Kunnen ze zich concentreren? Hebben ze een goede verhouding met het aantal online vergaderingen?
Meer dan ooit is het belangrijk dat je medewerkers gaat beoordelen op output en niet op input. Je zult vertrouwen moeten hebben dat mensen aan het werk zijn en dat ze de dingen doen die noodzakelijk zijn.
Hulp bieden
Sommige mensen vinden het in het algemeen moeilijk om hulp te vragen. Zien dit als een zwaktebod. Op de werkvloer kun je eerder in de gaten hebben of iemand ergens mee zit. Wanneer iemand vanuit huis werkt heb je dit vaak niet in de gaten. Zorg dat je teamleden om hulp durven vragen. Zorg voor een lage drempel en vraag het zelf actief in de team-meetings en 1-op-1 gesprekken die je hebt.
Lees in dit artikel hoe je nieuwe medewerkers online onboard.
Heb jij als leidinggevende last van het thuiswerken, van concentratie problemen, van eenzaamheid? Dat is menselijk en begrijpelijk. Help jezelf en je team, zoek hulp. Pak het nu aan en wacht niet tot het verergert.
Ontspanning
Het thuiswerken en het gevraagde vertrouwen wat daarbij komt kijken kan op mensen het effect hebben dat ze extra hard gaan werken. Extra hun best doen kan leiden tot overbelasting. Check regelmatig in bij je teamleden en vraag hoe het met ze gaat. Geef ook duidelijke kaders aan. Wat verwacht je en wanneer is iets goed genoeg? Mag een medewerker even een rondje lopen in de lunchpauze of verwacht je dat degene continu achter z’n laptop zit? Door actief uit te spreken dat het ok is als iemand even naar buiten gaat om een rondje te lopen en te ontspannen geef je iemand toestemming zonder dat iemand er om vraagt.
Lees in dit artikel alles over hybride werken.
Sociale activiteiten
Doe gezamenlijk dingen samen zodat de sociale lijm niet opdroogt. Zorg voor manieren die voor iedereen toegankelijk zijn. Lunch één keer per week met elkaar via video, doe een pubquiz, een digiborrel, of beweeg samen. Voelt iemand zich comfortabeler als het beeldscherm uit is, sta dat toe. Heeft iemand een toffe film gezien, een interessant boek gelezen of een corona-proof uitje dat het delen waard is, deel. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en heeft wat aan de tips!
Stem je initiatieven af op zowel extraverte en introverte mensen.
Heb je behoefte om een HR expert te raadplegen bij moeilijke situatie of om je beslissing of keuzes helder te krijgen? Stuur een email naar info@hr-dienst.nl of bel Nienke 06-46344445 voor een gedegen advies.
Zorg voor positiviteit
Heb je een dagelijkse standup of een wekelijkse team-meeting? Zorg dat je bewust aandacht besteed aan de positieve dingen. Deel complimenten uit, benoem dingen die goed gegaan zijn, bied perspectief waar het kan. Er gebeuren altijd positieve dingen, ook als de omstandigheden onzeker en uitdagend zijn. Ons brein focust op het negatieve, dus bewust aandacht besteden aan het positieve is een waardevolle aanvulling.
De sociale lijm die groepen bij elkaar houdt verdwijnt. De gesprekken bij de koffie machine zijn goed voor het bonden met je collega’s, voor creatieve ideeën, voor informatie-uitwisseling, maar ook voor wederzijds begrip. Dit is een belangrijk en niet te onderschatten aspect van organisatorisch succes en ook van persoonlijk welbevinden. Kijk hoe je dit vorm kunt geven op een alternatieve manier. Je hoeft het niet allemaal zelf te verzinnen. Zet het op de agenda en laat je teamleden met suggesties komen. Hiermee denken ze zelf na over de oplossing en komen ze met ideeën die ze zelf ook willen doen.
Ga met deze tips aan de slag en luister goed naar wat er in je team speelt. Wil je meer lezen en leren over veerkracht? Bestel het boek The Power of Choice – A journey to resilience van HR-dienst.nl eigenaresse Nienke van Dijk.
Heb je vragen over dit onderwerp of heb je een specifieke situatie die je wilt bespreken? Neem dan contact op met Nienke van HR-dienst.nl via info@hr-dienst.nl of bel haar op 06-46344445.
Contact