Goed werkgeverschap is een belangrijk uitgangspunt bij een dienstverband

Nienke van Dijk, Auteur

Hoe zit het nu precies?

‘Kijk maar uit, je zit nog in je proeftijd’ een veelgemaakt grapje op de werkvloer. Zitten er echt geen haken en ogen voor jou als ondernemer aan de beëindiging van de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd? Wat nu als de werknemer zwanger blijkt te zijn? Voor jou een korte uiteenzetting zodat je weet hoe het zit.

Waar dient de proeftijd voor?

De proeftijd is een periode aan het begin van de arbeidsovereenkomst waarin de nieuwe werknemer kan bepalen of de baan en het bedrijf inclusief collega’s en werksfeer daadwerkelijk is wat hij/ zij zich er bij voor had gesteld en voor de werkgever om na een zorgvuldig selectieproces kan bepalen of de nieuwe werkgever voldoet aan de kennis en kunde om het werk te kunnen doen en of de match er daadwerkelijk is. Beide partijen mogen proberen. Tijdens deze proefperiode kunnen beide partijen op een makkelijke manier de overeenkomst beëindigen. Er geldt bijvoorbeeld geen opzegtermijn en ook geen opzegverbod.

Wanneer mag je een proeftijd afspreken?

  • Een proeftijd mag alleen bij een arbeidsovereenkomst langer dan 6 maanden;

  • De proeftijdperiode mag nooit langer zijn dan 2 maanden; en

  • De proeftijd bij een tijdelijk contract voor korter dan 2 jaar mag niet langer zijn dan 1 maand.

beëindigen dienstverband

Zorg dat je de juiste proeftijd hanteert in de arbeidsovereenkomst, dat voorkomt juridische onenigheid.

Nienke van Dijk

Ontslagregels in de basis

  • Voor een ontslag heeft een werkgever altijd een ‘redelijke grond’ nodig;

  • Er gelden opzegverboden tijdens ziekte en zwangerschap en het opzegverbod voor Ondernemingsraad-leden;

  • Er gelden wettelijke regels aangaande de opzegtermijn.

Gelden deze dan niet tijdens de proeftijd?

Nee, deze regels gelden niet tijdens de proeftijd. Wel blijft de Algemene wet gelijke behandeling altijd van kracht, ongeacht of er sprake is van een proeftijd of niet. Dat betekent dat je tijdens de proeftijd geen rekening hoeft te houden met de opzegtermijn en de ‘redelijke grond’ en dat je de werknemer mag ontslaan als ze zwanger of chronisch ziek is, maar niet vanwege de zwangerschap of de ziekte.

Goed werkgeverschap

Mocht een werknemer het niet eens zijn met de beëindiging van de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd en dit aanhangig maken dan zal een rechter altijd kijken of jij als werkgever de werknemer een redelijke kans hebt gegeven om zich te bewijzen en of de werkgever zich als goed werkgever heeft gedragen. Waarbij een rechter altijd de waarde van de proeftijd en het idee achter de proeftijd in acht zal nemen.

Kortom, je mag een arbeidsovereenkomst altijd beëindigen tijdens de proeftijd zo lang je de regels in acht neemt.

Is er een specifieke situatie waar je advies over zou willen inwinnen of heb je behoefte aan professionalisering van je HR-zaken? Neem contact op met Nienke van Dijk op 06-46344445 of stuur een email naar info@hr-dienst.nl. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of behoefte aan meer informatie? Neem dan ook contact op met Nienke.

Deel dit artikel, kies je platform!

Vragen?

Vragen naar aanleiding van het artikel of een andere vraag? Stuur een bericht naar info@hr-dienst.nl ter attentie van Nienke of bel haar op 06-46344445 voor het maken van een afspraak.

Let’s Talk