Aangepaste omstandigheden vragen om aangepaste arbeidsvoorwaarden. Weet jij welke behoefte thuiswerkende medewerkers hebben aan arbeidsvoorwaarden?
Wat is de impact van thuiswerken op de arbeidsvoorwaarden?
2020 kan omschreven worden als het jaar dat thuiswerken de standaard werd. Op het moment van schrijven is de lockdown nog steeds van kracht. Mensen zijn gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven en ook thuis te werken als dat kan. De impact van corona op de arbeidsmarkt heeft ook invloed op de arbeidsvoorwaarden.
Vacature website Indeed zag veranderingen in vacatureteksten op het gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden. Uiteraard was een van de voornaamste thuiswerken. Maar ook betaald ouderschapsverlof, flexibele werktijden en sabbaticals werden steeds vaker genoemd. Kantoor gerelateerde arbeidsvoorwaarden zoals massages, tafeltennis en lunch zijn niet interessant voor thuiswerkende medewerkers.
Ook al is de verwachting dat we straks weer meer bewegingsvrijheid hebben, dan zullen veel medewerkers vanuit huis blijven werken. Afgewisseld met dagen op kantoor. Het hybride werken. Wat zijn dingen om over na te denken als je dat nog niet gedaan hebt?
Reiskostenvergoeding
Afgelopen jaar (2020) heeft de belastingdienst zich soepel opgesteld inzake de regels omtrent de vaste reiskostenvergoeding.
Je mag een medewerker een vaste (onbelaste) reiskostenvergoeding betalen als degene binnen een jaar minstens 36 weken (70% van 52 weken) naar zijn vaste werkplek reist. Reist een medewerker minder dan deze eis naar de vaste werkplek dan moeten de reiskosten op basis van nacalculatie worden vergoed. Denk aan het declareren van de reiskosten per keer dat de medewerker naar kantoor reist (o.b.v. € 0,19 per kilometer).
In 2020 paste de belastingdienst deze regel niet toe. Deze regel is verlengd tot 1 april 2021, daarna wordt er een beslissing genomen hoe hier verder in 2021 mee wordt omgegaan. Het kan zijn dat de versoepeling niet meer geldt en dan zal je de reispatronen van medewerkers opnieuw in kaart moeten brengen voor wie thuiswerken de norm is.
Thuiswerkvergoeding
Steeds meer medewerkers vragen om een thuiswerkvergoeding bij hun werkgever. Dit als vergoeding voor de extra kosten voor elektriciteit, koffie, thee en verwarming. Ten laste van de vrije ruimte (WKR) kun je medewerkers een thuiswerkvergoeding verstrekken. De thuiswerkvergoedingen die worden verstrekt liggen gemiddeld rond de € 25,- netto per maand.
Lees in dit artikel over het hybride werken.
Beweeg mee met de behoeftes van medewerkers, dat maakt jou een aantrekkelijke en fijne werkgever. Je laat zien dat je begrijpt wat er speelt.
Goede thuiswerkplek
De werkgever is verantwoordelijk voor een goede werkplek. Als dit op kantoor is, dan daar. Is dit thuis, dan bij de medewerker thuis.
Zorg dat je medewerkers een goede thuiswerkplek hebben. Niet alleen omdat het verplicht is, maar omdat het problemen op de langere termijn voorkomt. Veel arbodiensten bieden ook digitale hulp aan bij het instellen van een goede werkplek. Je wilt niet dat medewerkers nek- en rugklachten krijgen door een verkeerde werkhouding.
Het is niet altijd nodig om hoge kosten te maken. Je kunt ook medewerkers aanbieden om een bureaustoel van kantoor op te halen zolang degene thuis werkt en een extra monitor. Mocht een medewerker wel kosten maken, zorg dan dat de medewerker een factuur overlegt. Als werkgever mag je overigens de aanschafkosten van bureau’s en stoelen over meerdere jaren spreiden.
Lees in dit artikel alles over het mentale welzijn van medewerkers en wat jij daar aan kan doen.
Heb je behoefte om een HR expert te raadplegen bij moeilijke situatie of om je beslissing of keuzes helder te krijgen? Stuur een email naar info@hr-dienst.nl of bel Nienke 06-46344445 voor een gedegen advies.
Arbeidsvoorwaarden thuiswerken
Wat merk jij dat er verandert in je organisatie sinds je teamleden thuiswerken? Over welke arbeidsvoorwaarden hebben ze vragen? Welke behoeftes hebben ze? Als werkgever heb je een zorgplicht voor je medewerkers. Zorg dat je weet wat er speelt en dat je je arbeidsvoorwaarden daar op aanpast.
Heb je vragen over arbeidsvoorwaarden of heb je een specifieke situatie die je wilt bespreken? Neem dan contact op met Nienke van HR-dienst.nl via info@hr-dienst.nl of bel haar op 06-46344445.
Contact