Vanuit huis werken is niet thuis kantoortje spelen, het vraagt iets anders van je. Vitaal thuiswerken is geen luxe maar een voorwaarde. Maak het prioriteit!
Vitaal thuiswerken; hoe doe je dat?
Heb jij al een goede modus gevonden in het werken vanuit huis? Veel mensen vinden het moeilijk om een goede werk en privé balans te vinden. Werk is voor veel mensen veeleisend, vermoeiend en chaotisch. Dat was het al en met het werken vanuit huis is dit voor velen niet veranderd. Herkenbaar? Lange dagen lijken bijna automatisch een gevolg, maar is dat wel de juiste oplossing? Het gaat om slimmer werken, niet harder en meer.
In dit artikel lees je wat goede strategieën zijn om vitaal vanuit huis te werken. Door het doorlopen van deze stappen bouw je aan een systeem dat flexibel is en toch ook structuur geeft.
Neem een stap terug
Welke factoren geven je stress, ontevredenheid en zorgen voor chaos? Door een stap terug te nemen en in kaart te brengen wat de huidige situatie is kun je ook in kaart brengen wat je kunt veranderen.
Stel jezelf vragen als:
Wat geef ik prioriteit en wat zou prioriteit moeten krijgen?
Wat offer ik op/ wat kost het mij?
Wat zijn de omstandigheden? Krijg ik daar energie van of kost het mij energie?
Maak het zo concreet mogelijk. Is het je volle agenda met afspraken die je stress geeft? Is het continu reactief reageren dat voor ontevredenheid zorgt? Schiet het sporten erbij in omdat je lange dagen maakt? Wil je meer tijd met je gezin doorbrengen dan je nu doet? Plannen anderen je agenda vol en heb je geen tijd om ‘je echte werk’ te doen?
‘Working hard for something we don’t care about is called stress. Working hard for something we love is called passion’.
Emotiemanagement
Hoe voelt je huidige situatie? Word je er boos, blij of gefrustreerd van? Wat geeft je energie en wat kost je energie? Als je geen fijne werksituatie hebt dan kan dat emoties oproepen en deze emoties bepalen je gemoedstoestand. Dit neem je mee in je werk en in je privé-leven. We kennen allemaal wel dat we kribbig reageren tegen iemand omdat we een rotdag hebben gehad. Heeft niets te maken met de persoon tegen wie we kribbig reageren.
Door je emoties te benoemen word je er bewust van en dit is een belangrijke stap om niet alleen te bepalen wat je wilt veranderen, maar om die verandering daadwerkelijk door te voeren. We zijn geen rationele maar emotionele wezens, dus emoties doen er toe.
Lees in dit artikel welke arbeidsvoorwaarden meer in trek zijn door thuiswerken.
Ben je leidinggevende en zie jij je medewerker hard werken? Neem initiatief en ga het gesprek aan om te kijken of het niet slimmer kan. We hebben allemaal een manier van werken aangeleerd en zien soms niet dat het effectiever of efficiënter kan.
Wat zijn je prioriteiten?
Herken je een situatie waarin je achteraf denkt dat je te lang bent doorgegaan op een manier die niet goed was. Niet voor jezelf en niet voor je omgeving. Voor veel mensen is werk een groot aandeel in de tijdsbesteding. Daar is in de basis niets mis mee. Wel als het meer tijd (en energie) kost dan je lief is. Maak bewuste keuzes. Hoeveel tijd wil je besteden aan je werk? Hoeveel tijd wil je besteden aan andere zaken buiten werk? De tijd vult zich wel, de vraag is waarmee en die keus is aan jou.
Lees in dit artikel hoe je productief kan werken én energie overhoudt aan het einde van de dag.
Wat kun je doen?
Door bewust zijn van je huidige situatie en de situatie waar je naartoe wilt werken kun je nadenken over wat je kunt veranderen en hoe. Veranderingen kosten tijd en je zult moeten experimenteren, maar alleen op die manier kom je er achter wat voor jou werkt. En als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Om iets te veranderen moet je in actie komen.
Er is meer mogelijk dan je denkt, dus denk niet meteen ‘dat zal wel niet kunnen’. Maak hetgeen je wilt bespreekbaar met je leidinggevende, HR verantwoordelijke of binnen je team. Je zult versteld zijn wat er mogelijk is. Denk zelf na over een oplossing en sta open voor een andere oplossing, maar die wel een bijdrage levert aan een vitale manier van werken. Samen kom je er wel uit.
Heb je behoefte om een HR expert te raadplegen? Stuur een email naar info@hr-dienst.nl of bel Nienke 06-46344445 voor een gedegen advies.
Probeer en evalueer
Wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. Je kan inspiratie opdoen door aan vrienden, familie of collega’s te vragen hoe zij hun week indelen en welke prioriteiten zij stellen. Uiteindelijk zul je zelf moeten uitproberen wat voor jou werkt. De één vindt het prettig om voor het werk te sporten, de ander juist aan het einde van de werkdag. Als ochtendmens kan het fijn zijn om voortaan wat eerder op te staan en een uur eerder te beginnen, terwijl je als avondmens juist liever wat later op de dag begint en dan wat langer doorwerkt.
Wees zo concreet mogelijk over wat je wilt veranderen en wat je gaat doen om te veranderen. Als je jezelf bijvoorbeeld grenzen gaat opleggen door echt alleen nog maar overdag te werken en niet ‘s avonds. Maar het dan concreet wat overdag werken voor jou is, bijvoorbeeld tussen 9:00 en 18:00 uur. Zet een wekker die om 17:55 uur afgaat en houd je aan je eigen afspraak.
Basisprincipes
Er zijn een aantal zaken die een positieve bijdrage leveren aan vitaal thuiswerken. Namelijk:
Planning/ dagindeling
Start de dag proactief en laat je niet reactief door je agenda leven. Wat wil je vandaag gedaan hebben? Met een realistische (!) dagindeling of een planning neem je regie over je dag. Blok ook momenten in je agenda voor focus-taken, zodat je ook tijd hebt voor het uitwerken van de zaken die concentratie vragen.
Bewegen
Zorg elke dag voor voldoende beweging. Ga tussen de middag even een blokje om, plan aan het einde van je werkdag een sportmoment of doe een telefoongesprek buiten wandelend. Beweging is niet alleen fysiek goed voor je, maar ook mentaal. Even ruimte in je hoofd en afstand nemen van het werk. Heb je het gevoel dat je vastloopt? Kom letterlijk in beweging en je zult merken dat je je anders voelt na een half uurtje wandelen.
Einde dag ritueel
Je huis is ook je kantoor en vice versa. Waar je normaal gesproken de dag kan afsluiten door je computer af te sluiten en de deur achter je dicht te trekken waarna je naar huis reist is dat moment er wanneer je thuis werkt vaak niet. Maak er een gewoonte van om je werkdag echt af te sluiten met een nieuw ritueel. Doe je laptop dicht en leg hem weg. Ga iets doen waardoor je kan ontspannen en uit je hoofd komt. Dat kan al met 10 minuten dansen op je favoriete muziek of door boodschappen te gaan doen en daarna een lekkere maaltijd voor jezelf te koken.
Zelforganiserend vermogen
Bij thuiswerken en door de op dit moment geldende lockdown wordt er aanspraak gedaan op je zelforganiserend vermogen. Heel veel dingen gaan niet meer vanzelf. Zo ook sociaal contact. Op kantoor praat je met collega’s niet alleen over werk, maar je vraagt ook even hoe het met iemand gaat en hoe zijn of haar weekend is geweest. Hier is in online meetings veel minder aandacht voor. Plan een moment in de week met je collega’s om het ook even niet over werk te hebben. Woont een collega in de buurt, spreek af om samen een rondje te lopen (met 1,5 meter afstand) in plaats van online te meeten. Sociaal contact op de werkvloer is ook wel de lijm van organisaties.
Het leven is continu aan verandering onderhevig. Blijf af en toe herijken. Werkt het allemaal nog voor je of is er ergens onvrede en een aanpassing nodig?
It’s not the strongest of the species that survice, nor the most intelligent, but the one most responsive to change.
Charles Darwin
Heb je vragen over dit onderwerp of heb je een specifieke situatie die je wilt bespreken? Neem dan contact op met Nienke van HR-dienst.nl via info@hr-dienst.nl of bel haar op 06-46344445.
Contact