Doorbreek het taboe en maak financiële zaken bespreekbaar.
Financiële wellness en de werkplek
Iemands financiële situatie heeft invloed op alle aspecten van het leven. Wanneer je nauwelijks in staat bent om in je basisbehoeften te voldoen met het salaris of moeite heeft om schulden terug te betalen, veroorzaakt het stress en eist het onmiddellijke aandacht. Wanneer je makkelijk in staat bent om alle rekeningen te betalen en heb je (een beetje) over, geeft dit meer vrijheid om je te concentreren op minder directe problemen en vermindert je stressniveau. Iets wat in eerste instantie een privé aangelegenheid is, wordt ook een aandachtspunt voor de werkgever.
Wanneer werknemers zich in moeilijke financiële situaties bevinden, kan dit hun productiviteit, werkvoldoening, houding, gedrag en ontwikkeling beïnvloeden. Ze hebben misschien meer geld nodig om comfortabel te kunnen leven, maar stress kan ervoor zorgen dat ze zich niet volledig kunnen concentreren en daarmee niet op hun best zijn op het werk. Het aanpakken van de financiële gezondheid van werknemers kan de werkplek ten goede komen en tegelijkertijd doe je iets dat werknemers de rest van hun leven ten goede zal komen.
Maak het bespreekbaar
Herken financiële problemen bij medewerker
Er rust nog steeds een taboe op financiële zaken, maar zoals hierboven al aangegeven hebben financiële zorgen effect op de werkvloer. Omdat er een taboe op rust zal een medewerker vaak niet uit zichzelf naar de leidinggevende stappen om dit te bespreken. Als er loonbeslagen per post binnenkomen dan wordt het zichtbaarder, maar de problemen zijn er al voor die tijd. Kijk naar signalen als verminderde productiviteit, fysieke of mentale afwezigheid, verzuim en verminderde persoonlijke verzorging.
Maak het bespreekbaar
Ga het gesprek aan met je medewerker over de signalen die je hebt opgepikt en vraag wat er aan de hand is. Zorg voor een open sfeer, zodat de medewerker zich veilig voelt om hetgeen wat hem/ haar dwars zit bespreekbaar te maken. Kijk samen naar oplossingen, jij als werkgever kunt vaak veel meer betekenen dan je denkt. Beide partijen zijn gebaad bij een oplossing.
Hulp bieden bij het oplossen van schulden is de beste remedie. Iemand weet vaak zelf al lang niet meer hoe hij eruit moet komen. Een helpende hand is dan een must.
Oplossingen
Lening
Sommige werkgevers geven kleine leningen aan werknemers tegen een lage rente. Het voordeel is dat het stressniveau meteen verlaagt. Met een duidelijk aflossingsschema is de schuld minder dreigend en de acute gevolgen van verhogende boetes bij het uitblijven van de betaling zijn er niet meer. Een medewerker kan zich weer concentreren op het werk wetende dat de schuld maandelijks wordt afgelost met een inhouding van het salaris. Leg de afspraken duidelijk vast in een overeenkomst. Geef maximaal een lening ter hoogte van het netto maandsalaris. Je bent een werkgever en geen bank, daarnaast wil je geen onderdeel van het probleem worden. Op deze manier kun je het altijd verrekenen met een laatste salarisbetaling.
Voorschot vakantiegeld
Bij de meeste bedrijven in Nederland wordt in mei het vakantiegeld uitbetaald. 8% van het brutoloon. Het kan medewerkers helpen om het vakantiegeld eerder uit te betalen, zodat ze de rekeningen kunnen betalen. Let wel op: je hebt geen totaalbeeld van de situatie. Is dit echt een oplossing of schuift het probleem hoogstens ietsje op?
Met schuldeisers in gesprek gaan
Hoewel de financiële privé situatie een persoonlijke aangelegenheid is, kan een werkgever hulp bieden bij het in gesprek gaan met de schuldeisers. Jij als werkgever is minder emotioneel betrokken bij de situatie en kunt de medewerker helpen om de situatie inzichtelijk te maken en een regeling te treffen. Je onderhandelingsskills zijn tenslotte niet alleen inzetbaar voor zakelijke deals. Schuldeisers zijn vaak tevreden met een lager bedrag in één keer. Jij kunt dan met de medewerker een terugbetalingsregeling treffen.
Schuldhulp
Een medewerker kan terecht voor (gratis) hulp bij de afdeling sociale zaken van de gemeente. Over het algemeen moet de administratie op orde zijn en alle sociaal juridische zaken moeten op orde zijn. Is dit niet het geval, dan helpt de gemeente je niet verder. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in schuldhulp, hier zal wel voor betaald moeten worden.
Investeer
Je kunt een professional inhuren voor je medewerker. Je investeert in je medewerker en je gooit je geld niet in een bodemloze put. De specialist kan de medewerker helpen om zijn/ haar financiële situatie weer op orde te krijgen. Je kunt als werkgever dan ook betrokken worden bij het proces. Voor de schuldeisers een geruststellende gedachte, de medewerker kan zich weer focussen op het werk en jij als werkgever weet waar je aan toe bent.
- Leen geen geld aan je medewerkers dat niet met één netto maandsalaris terug te betalen is. Als je dat wel doet, zorg dan dat je weet wat de totaal situatie is en schakel hulp in van een professional. Anders is het geen oplossing, maar een druppel op een gloeiende plaat.
- Als je als werkgever een verzoek krijgt tot informatie van een deurwaarder dan ben je verplicht om deze informatie te verstrekken. Als je dit niet doet loop je het risico om aansprakelijk te worden gesteld voor de hele vordering. Dat kan oplopen tot vele duizenden euro’s.
Alle betrokkenen hebben baad bij een financieel gezonde situatie. Heb je een medewerker met een problematische financiële situatie, ga het gesprek aan. Heb je behoefte aan ondersteuning of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem contact op met Nienke voor meer informatie op 06-46344445 of stuur een email naar info@hr-dienst.nl
Contact