Er is meer nodig dan een model-overeenkomst om met een zzp’er samen te werken. Zorg dat je weet hoe het zit als opdrachtgever en goed voor elkaar hebt.

Nienke van Dijk, Auteur

Meer controle per 1 januari 2020 door de Belastingdienst

Vanaf 1 januari 2020 gaat de Belastingdienst meer controleren en handhaven bij opdrachtgevers van zzp’ers. De Wet DBA (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) bevat de regels omtrent zelfstandigen, wanneer ben je een zelfstandige en wanneer niet. Het controleren en handhaven betekent dat de Belastingdienst correctieverplichtingen en naheffingsaanslagen kan opleggen, eventueel met een boete. Handhaving volgt alleen als opdrachtgevers ‘kwaadwillend’ zijn of aanwijzingen van de Belastingdienst niet opvolgen.

Wanneer ben je kwaadwillend?

Wanneer ben je als opdrachtgever kwaadwillend? Dan ben je als je opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan omdat je weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking. De Belastingdienst moet dan bewijzen dat er sprake is van de volgende 3 zaken:

  • een (fictieve) dienstbetrekking;

  • evidente schijnzelfstandigheid;

  • opzettelijke schijnzelfstandigheid.

beëindigen dienstverband

Voorkom boetes en zorg dat je het als opdrachtgever én zzp’er goed voor elkaar hebt. Bespaart voor beiden een hoop ‘gedoe’.

Nienke van Dijk

Controles en aanwijzingen

Toezicht vindt plaats door controles uit te voeren, denk aan controles loonheffingen.

Als bij controle blijkt dat er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking, maar geen sprake van kwaadwillendheid, dan geeft de Belastingdienst aanwijzingen. Deze aanwijzingen zijn gericht op:

  • de arbeidsrelatie zo vorm te geven dat er sprake is van werken buiten de dienstbetrekking, of

  • de arbeidsrelatie als dienstbetrekking verwerken in de aangifte.

In de regel geeft de Belastingdienst hiervoor 3 maanden de tijd. Als er daarna nog steeds sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking, dan kan de Belastingdienst tot handhaving overgaan.

Is er geen sprake van eerdergenoemde situaties, dan wordt de handhaving uitgesteld tot 1 januari 2021. De regering wil op deze datum nieuwe wet- en regelgeving invoeren die de Wet DBA vervangt.

Wanneer ben je in loondienst?

Volgens de Belastingdienst ben je als je op de volgende vragen ja antwoord in loondienst:

  • Is het persoonlijke arbeid? Moet het werk door die ene persoon gedaan worden of mag iemand anders het ook doen in opdracht van?

  • Is er een gezagsverhouding? Bepaalt de opdrachtgever hoe de opdracht uitgevoerd moet worden?

  • Wordt er een vast bedrag per maand uitgekeerd wat als loon gezien kan worden? En wordt er doorbetaald tijdens ziekte?

Is het antwoord op één of meer vragen nee, dan is er een kans dat je niet meteen door de Belastingdienst als iemand met een dienstbetrekking wordt gezien. Het is dus een belangrijke indicator, maar niet alles bepalend.

Het gebruiken van een model-overeenkomst om daarmee aan te tonen dat er geen sprake is van loondienst is belangrijk, maar de inhoud en de toepassing van de inhoud en de gemaakte afspraken is waar de Belastingdienst naar kijkt.

Meer informatie over de Wet DBA vind je op de website van de Belastingdienst.

Is er een specifieke situatie waar je advies over wilt inwinnen of heb je behoefte aan professionalisering van je HR-zaken? Neem dan contact op met Nienke van HR-dienst.nl via info@hr-dienst.nl  of bel haar op 06-46344445.  Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of behoefte aan meer informatie? Neem ook dan contact op met Nienke.

Deel dit artikel, kies je platform!

Vragen?

Vragen naar aanleiding van het artikel of een andere vraag? Stuur een bericht naar info@hr-dienst.nl ter attentie van Nienke of bel haar op 06-46344445 voor het maken van een afspraak.

Let’s Talk